[...] bóle głowy świąd skóry zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej Źródła witaminy D Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo [...]
[...] od końca lutego. Wyjściowo miałem 28% przy wadze 87kg, a teraz 19% przy 69kg i mój organizm ma już lekko dość tego. Z tego powodu zależy mi na czystej masie, by przy kolejnej redukcji wystartować z niższego poziomu bf niż ostatnio. 12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): tendencja do tycia 13. STAN ZDROWIA: Niżej załączam wyniki [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka 300 g pomidorów z puszki ząbek czosnku 5 g oleju kokosowego rafinowanego 40 g awokado przyprawy - sól pieprz, bazylia Jak wykonać: Pomidory odlewamy z zalewy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - [...]
Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To przecież warzywa i owoce oraz nasiona/zboża zawierają dużo błonnika, a nie mięso. Kolejną sprawą, która może mieć wpływ na zmniejszony poziom apetytu, a jest nieco powiązana z ilością błonnika, jest fakt, że dieta roślinna charakteryzuje się z reguły [...]
[...] diety eliminacyjnej, w przypadku poszukiwania pokarmów, które wywołują niepokojące objawy. Można stosować ją na przykład przez 2 miesiące, aby później pojedynczo wprowadzać kolejne produkty i obserwować, czy pojawiają się niepokojące symptomy. Kolejną grupą mogącą zaryzykować własnym zdrowiem mogą być osoby, pragnące szybko “zrzucić wagę”. [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
[...] tak często wskazuje świat nauki. Dlatego w diecie warto wykorzystywać nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, ale dużo tłuszczu pozyskiwać z: nasion, orzechów, awokado i olejów z nich tłoczonych. O zaletach spożywania tłustych ryb nie muszę chyba nikogo przekonywać. Jednak dla części z nas może to nie być dobra opcja. Najczęściej pada tutaj [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
[...] pierś kurczaka, mielona wołowina, białka jaj, twarożek, awokado, orzechy i nasiona oraz oliwa z oliwek. Jeśli chodzi o suplementy, które stosuje Mariah to znajdziecie u niej olej rybny, multiwitaminę, odżywkę białkową i bcaa. Mariah przez wiele lat pracowała na to, by zbudować wymarzoną sylwetkę. Nigdy się nie poddała w dążeniu do swoich marzeń [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] serze, żółtkach jajek, maśle, tranie, wątrobie, a także w warzywach i owocach bogatych w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły). Witamina E znajduje się w olejach roślinnych (najwięcej jest jej w oleju rzepakowym, sojowym i słonecznikowym), orzechach laskowych, migdałach, żółtkach jaj, kapuście białej, kiełkach, nasionach zbóż, [...]
[...] produktów Klasyfikacja według „Dietetyka sportowa" I kategoria Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), olej MCT (800-900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). II kategoria Produkty w rodzaju czekolady, chałwy, orzechów, boczku dostarczają 450-600 kcal w porcji [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
[...] różne orzechy. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ może stanowić smaczną przekąskę do chrupania, być dodatkiem do dań na słodko i do wytrawnych. Awokado Awokado to kolejne bardzo dobre źródło tłuszczu. Ma kremową konsystencję i dość neutralny smak, dlatego może być dodatkiem do różnych past, sałatek itp. Pasuje niemal do wszystkiego. [...]